5. Samenwerking
Op wijkniveau werken onze huisartsen– op basis van gezamenlijk opgestelde richtlijnen en afspraken – samen met andere eerstelijns professionals, zoals apothekers, thuisverpleegkundigen, kinesisttherapeuten en psychologen. Deze samenwerking verloopt het best in een beperkte kring van zorgverleners, die elkaar kennen, weten wat ze van elkaar kunnen verwachten en elkaar kunnen aanspreken op basis van vertrouwen. Er is geregeld overleg.
Er is nauwe samenwerking met thuisverpleegkundigen, waarmee de keten van ‘care’ en ‘cure’ is gegarandeerd. Hierdoor en dankzij het intensieve gebruik van zorg op afstand door de wijk gerichte teams van verpleegkundigen en verzorgenden kan de oudere, hulpbehoevende patiënt zo lang mogelijk thuis blijven wonen.
Als familiedokter signaleren wij tijdig wanneer patiënten en mantelzorgers extra ondersteuning nodig hebben. Samen met de teams van verpleegkundigen en verzorgenden bevorderen wij de zelfredzaamheid van de patiënt en diens omgeving.
Tweede lijn
In nauwe samenwerking met het ziekenhuis kunnen onze huisartsen met ‘point of care testing’ zelf tests afnemen en de uitslag direct in hun beleid integreren. Onze huisartsen zetten tijdig diagnostiek in, zoals laboratorium- en functieonderzoek en beeldvormende en endoscopische diagnostiek.
Wij, als huisartsen en specialisten, werken op basis van landelijke afspraken nauw samen in transmurale zorgpaden. Om samenhangende en doelmatige zorg te waarborgen blijft – bij verwijzing – de huisarts zoveel mogelijk de zorg voor de patiënt coördineren.