4. Continuïteit
De vaste huisartsen van onze patiënten zetten zich in voor persoonlijke continuïteit. Hij of zij heeft de medische eindverantwoordelijkheid voor het zorgplan en stemt goed af met collega-zorgverleners (huisartsen, verpleegkundigen, paramedici, etc.) die een patiënt mee behandelen. Huisartsen zijn verantwoordelijk voor de coördinatie en continuïteit van de zorg.
De groeiende groep oudere patiënten (met verschillende complexe problemen) willen zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Specialistische zorg is steeds meer technisch en hoog complex, waarbij het verblijf van patiënten in het ziekenhuis zoveel mogelijk wordt beperkt. Daarom versterken huisartsen hun coördinerende en ondersteunende rol voor patiënten die dat structureel of in een bepaalde ziekte-episode nodig hebben. Als spil in het informatieproces rondom de patiënt zorgt de huisarts voor de juiste informatie, op de juiste tijd en plaats en krijgt hij deze van andere behandelaars aangeleverd. Hij is aanspreekpunt voor een adequate informatie-uitwisseling met andere behandelaars en zorgt voor een goed gegevensbeheer in het elektronisch dossier.
Continuïteit van zorg wordt ook gewaarborgd door het gezamenlijk gebruik en beheer van het elektronisch dossier binnen een samenwerkingsverband.
De huisartsenzorg weet zich 7/7 x 24 uur verantwoordelijk voor dringen huisartsgeneeskundige zorg. Door een flexibele organisatie en meerdere openingstijden kan de zorg grotendeels in het lokaal huisartsen samenwerkingsverband worden geboden. De weekenddiensten worden vanuit de huisartsenwachtpost georganiseerd, met een optimaal gebruik van taakdifferentiatie, -delegatie en -herschikking. Tijdens de week wordt dit verzorgd door een kleiner netwerk van enkele huisartsenpraktijken. In complexe fasen van een ziekteproces tracten de huisartsen hun patiënten zo veel mogelijk persoonlijk te begeleiden.