3. Huisarts & Patiënt

Samen met het team vullen onze huisartsen de drie kernwaarden – generalistisch, persoonsgericht en continu – in naar de eisen en mogelijkheden van de samenleving in de 21e eeuw. Empathie en heilzame zorg bestaan bij de gratie van een goede relatie.

De kracht en toegevoegde waarde van onze huisartsgeneeskunde liggen in de binding tussen  de huisarts en patiënt en tussen praktijk en patiënt. Huisartsen onderhouden een langdurige vertrouwensrelatie met patiënten en hun gezinnen gedurende de levensloop en bieden daardoor contextgerichte zorg op maat. Om die reden zijn patiënten ingeschreven op naam van een vaste huisarts via het GMD, die hun eerste aanspreekpunt vormt en gids is in de gezondheidszorg. De huisarts coördineert alle medische zorg die patiënten in de eerste en tweede lijn nodig hebben. Hij doet dat in samenspraak met de patiënt, rekening houdend met diens keuzemogelijkheden, eventuele kwetsbaarheid en eigen verantwoordelijkheid.

Vertrouwen

Binnen onze praktijk hebben patiënten liefst te maken met zo min mogelijk verschillende huisartsen, die hun zorg onderling goed afstemmen. De huisarts levert doelmatige, zinnige en zuinige zorg door vanuit de opgebouwde vertrouwensrelatie met een patiënt in gesprek te gaan en niet bij voorbaat elk verzoek te honoreren. De huisarts bespreekt met de patiënt welke zorg het meest adequaat en gewenst is en welke verantwoordelijkheid de patiënt daarbij zelf draagt (‘shared decision making’).

Vanuit het zorgvuldig opgebouwde vertrouwen kunnen onze huisartsen controlerend afwachten (‘watchful waiting’), het zelfmanagement van patiënten en hun omgeving versterken, hen aanmoedigen tot een gezonde leefstijl en onnodig zorggebruik voorkomen. Deze manier van werken draagt bij aan het voorkomen van onnodig medisch ingrijpen en daarmee gepaard gaande schade.

Consulten

De tijd en vorm van de consulten worden afgestemd op de behoeften en mogelijkheden van de patiënt.

Wij geven extra aandacht aan risicopatiënten met beginnende kwetsbaarheid of multi-problematiek, zodat zij samenhangende zorg ontvangen, niet onnodig in de medische zorg rondgaan en er geschikte ondersteuningssystemen ontstaan. Met deze versterking van de coördinatiefunctie van de huisarts wordt veel onnodig zorggebruik in de eerste en tweede lijn voorkomen. Langzaam rollen we ook de hybride consulten uit, indien de gezondheidszorg in die richting zou evolueren.

Zelfmanagement

Wij wijzen patiënten, die dat willen en kunnen, op de mogelijkheden zich aan te sluiten bij (digitale) gemeenschappen van lotgenoten, die de eigen kracht en het zelfmanagement versterken. Onze diëtist, POH, c.q. diabeteseducator, psycholoog en jobcoach vervullen hierin een belangrijke rol.

De 6 pijlers voor Positieve Gezondheid

Sinds 2015 wordt het begrip ‘Positieve Gezondheid’ omarmd.

‘Positieve Gezondheid’: is afgeleid van het nieuwe gezondheidsconcept dat staat voor een brede kijk op gezondheid en welbevinden. Gezondheid wordt niet meer als een statische conditie beschouwd, maar als het dynamische vermogen van mensen om zich met veerkracht aan te passen en zelf regie te voeren over hun welbevinden. Dit vermogen wordt door patiënten heel relevant gevonden, blijkt uit onderzoek van Huber en Van Vliet. Door de focus te verschuiven en ‘gezondheid’ meer aandacht te geven, leren beleidsmakers en politici anders te denken over invulling en preventie van de zorg.

Positieve Gezondheid en gezondheidspercepties van mensen met een lage SES | SpringerLink