2. Organisatie

Om tegemoet te komen aan de groeiende en veranderende zorg vraag wordt de generalistische medische zorg dicht bij huis voor alle mensen geboden.

Van lokaal naar lerend netwerk

Wij werken samen met onder meer apothekers, kinesist-therapeuten, thuisverpleegkundigen, eerstelijnspsychologen. In de 21e eeuw ontwikkelen we ons van hyperlokale huisartsenpraktijk naar lerend netwerk van lokaal verankerde huisartsenpraktijken. We streven naar een vorm van internationale uniformiteit omtrent gezondheidsbeleid. Een leven lang leren is leidend voor de huisarts van de toekomst. Het vereist ruimte als huisarts up to date te zijn in tal van kennisdomeinen die voor onze kerntaken relevant zijn. We zijn teamplayers aan het worden.

Regionaal

Lokale huisartsensamenwerkingsverbanden bundelen hun krachten in regionale huisartsennetwerken. De schaal, functie en organisatie van een regionaal huisartsennetwerk zijn enerzijds afhankelijk van de behoeften van patiënten en huisartsen en anderzijds van het aantal en de aard van de andere zorgaanbieders in de regio.

In de besturing van het regionaal huisartsennetwerk hebben de huisartsen een doorslaggevende invloed op de inhoud van de zorg en het medische beleid.

De landelijke vereniging Domus Medica ondersteunt de huisartsenzorg met visieontwikkeling, inhoudelijke en financiële belangenbehartiging, richtlijnontwikkeling met bij behorende implementatiematerialen, publieks- en patiëntenvoorlichting, ICT- en kwaliteitsbeleid en (na)scholing.

De universitaire afdelingen huisartsgeneeskunde (KUL) zorgen voor onderwijs, onderzoek en innovatie en zijn verantwoordelijk voor de huisarts opleiding.